Boka rum
Bokningskod
Ange bokningskod för att se ditt pris.
Boka

Upptäck Motala Sjöstad och Östergötland

Motala, även känt som Östergötlands sjöstad, är en charmig stad som ligger vid den vackra sjön Vättern. Motala har en rik historia och en central roll i Göta kanals historia, med Motala ström som forsar genom stadens hjärta.

På sommaren kan du koppla av på den härliga sandstranden vid Varamobaden eller utforska Motala hamn och olika museum. För den teknikintresserade kan ett besök på Motala verkstadsområde vara intressant, och Sveriges Rundradiomuseum erbjuder en unik inblick i radioteknikens historia.

För naturälskare finns det många vackra naturreservat att utforska och möjligheter till vandring längs Östgötaleden. Motala är en plats där historia, vatten och natur förenas i en minnesvärd upplevelse.

Varmt välkomna till Motala!

Motala Sjöstad vid Vättern och Göta Kanal. Naturnära upplevelser året runt.

Göta Kanal

Göta kanal är ett fantastiskt besöksmål som lockar besökare från hela världen. Den historiska kanalen sträcker sig från Göteborg till Östersjön, genom vacker svensk natur och erbjuder en unik upplevelse för alla.

Kanalen erbjuder båtturer men det finns även cykel- och vandringsleder.

Göta kanal är inte bara ett tekniskt mästerverk, det är också en plats för avkoppling.

Borenshults Slussar

Borenshults Slussar erbjuder en unik och spännande upplevelse för besökare som är intresserade av teknik, historia och natur.

Slussarna ligger vid Göta kanal i Motala och är en viktig del av det historiska kanalsystemet. Att se hur båtarna höjs och sänks när de passerar genom slussarna är en upplevelse för både stora och små.

Ta med picknick och passa på att njuta av den vackra naturen. Borenshults Slussar bjuder till upplevelser året om.

Varamobaden

Varamobadens underbara sandstrand
ligger vid Vätterns strand i Motala och är en populär destination för bad och avkoppling under sommarmånaderna.

Stranden är barnvänlig med sin långgrunda och sandiga strandlinje, vilket gör den perfekt för familjeutflykter och det finns faciliteter som toaletter, omklädningsrum och restauranger i närheten.

För de mer aktiva finns även möjligheter till vattensporter som paddling och SUP.

Evenemang och upplevelser året runt. Sport, musik, teater och events

Lokverkstan

Längs Göta Kanal finns Lokverkstan, en del av Gamla Motala Verkstad.

Lokverkstan upprättades 1822 och i takt med att verkstadsarbetarna och deras familjer bosatte sig i området växte det snabbt till sig till en egen stad. Verkstaden var central för svensk industri och kallas "svenska verkstadsindustrins vagga".

År 2021 överlåts området till Serneke för att återuppliva det, med Lokverkstan som första etapp. Lokverkstan är idag en evenemangsarena med ett brett utbud av event och konserter.

Museum i Motala

I Motala finns det många intressanta museer att besöka. Motala Motormuseum är ett populärt val för bilentusiaster, där du kan utforska en imponerande samling av olika fordon.

På Sveriges Rundradiomuseum lär du dig om dess unika historia och kan även klättra upp i radiomasterna och njuta av utsikten. 

För den som är intresserad av Motalas industriella arv är Motala Industrimuseum ett spännande besöksmål där du kan lära dig mer om Motalas historia som industriell knutpunkt.

Vätternrundan

Välkommen till Vätternrundan, den legendariska cykeltävlingen som äger rum den 16-17 juni 2023 och samlar cyklister från hela världen. Sedan starten 1966 har Motala varit hemvisten för Vätternrundan och är en del av En Svensk Klassiker.

Vätternrundan har blivit ett måste för cyklister över hela världen, och det är alltid en utmaning att få en startplats. Det är ett krävande långlopp som kräver både förberedelse och känns av i kroppen men lätt kompenseras av Vätterns imponerande vyer.

Upplev Östergötland: Natur, kultur, historia och mycket mera.

Historiska Vadstena

Bara 19 kilometer från Motala lockar Vadstena med sin rika historia och som platsen där heliga Birgitta grundade sitt kloster.

Det imponerande klostret och Vadstena slott är riktiga höjdpunkter för historieälskare. Vadstena har också en vacker gammal stadskärna med pittoreska gator och mysiga kaféer. Det finns också gångvägar där du kan njuta av en avkopplande promenad längs Vättern.

 I Vadstena kan du kombinera kultur, historia och vacker natur på samma dag.

Planera ditt besök

Natur och Friluftsliv

Runt omkring Motala finns det flera vackra naturreservat, vandringsleder och områden för friluftsliv. Ett av dessa är Tåkern, ett välkänt fågelskådningsområde där du har möjlighet att uppleva många olika fågelarter i deras naturliga miljö.

Ett annat populärt naturreservat är Omberg, som ligger vid Vätterns östra strand och erbjuder vackra vandringsleder och en imponerande utsikt över sjön. Dessutom kan du besöka Kilsbergen, ett bergigt område med imponerande skogar och sjöar.

Dagsutflykt till Linköping

Linköping är en stad som är rik på historia och kultur med sevärdheter som den imponerande domkyrkan och Gamla Linköping med gamla hus och mysiga butiker. Här finns även intressanta museer, som Flygvapenmuseum och Östergötlands Länsmuseum.

Den livliga stadskärnan erbjuder bra shopping och har ett brett utbud av restauranger och kaféer. För naturälskare finns det vackra parker och grönområden att utforska.

Linköping är helt enkelt en stad som har något för alla att upptäcka och njuta av.

BWH(SM) hotels are independently owned and operated. ©2024 Best Western International, Inc.
Integritets och Cookie policy
Genom att du besöker och använder vår hemsida eller dess tjänster förstår du och accepterar hur vi hanterar dina personuppgifter enligt vår integritetspolicy.